PROVINCIE BRABANT

De oude provincie Zuid-Brabant vormt nog altijd de kern van de Brabantse provincies. Deze provincie Brabant werd opgesplitst in de provincie Vlaams-Brabant, het gewest Brussel en de de provincie Waals-Brabant.

Tot de Brabantse provincies rekent men ook de provincie Antwerpen en de provincie Noord-Brabant. De provincie Antwerpen ligt in Midden-Brabant, Noord-Brabant in noordelijk Brabant.

In zuidelijk Brabant is de provincie Vlaams-Brabant Nederlandstalig, het Brussels gewest tweetalig en de provincie Waals-Brabant Franstalig. Op economisch vlak vormen de provincie Vlaams-Brabant, het Brussels hoofdstedelijk gewest en de provincie Waals-Brabant nog altijd een eenheid.

De provincie Antwerpen en de provincie Noord-Brabant grenzen aan elkaar en ze zijn allebei Nederlandssprekend, maar tussen de twee ligt de Belgisch-Nederlandse grens. De provincie Antwerpen en de provincie Noord-Brabant vormen wel de kern van de Benelux.

Het grondgebied van Brussel-Bruxelles hoort volledig tot het kwartier Brussel van het hertogdom Brabant. Het westen van de provincie Vlaams-Brabant en van de province du Brabant Wallon valt in hoofdzaak onder het kwartier Brussel van het hertogdom Brabant. De oostelijke territoria van Vlaams-Brabant en Waals-Brabant liggen vooral in het kwartier Leuven van het hertogdom Brabant.

De territoria van centraal en noordelijk Brabant komen voort uit de kwartieren Antwerpen en s-Hertogenbosch van het hertogdom Brabant. De provincie Antwerpen bestaat vooral uit het zuidelijke deel van het kwartier Antwerpen. Uit het noordelijke deel van het kwartier Antwerpen en het kwartier s-Hertogenbosch ontstond de provincie Noord-Brabant.

LINKS

Provincie Brabant

www.brabant.nl

www.provincieantwerpen.be

www.vlaams-brabant.be

http://brabantwallon.be

Gewest Brussel

http://be.brussels.be/

Hertogdom Brabant

http://hertogdom-brabant.50webs.com/

Zuid-Brabant

http://hertogdom-brabant.50webs.com/zuid-brabant.html

ww Zuid-Brabant en Noord-Brabant

www.provincie-brabant.be

www.provincie-brabant.nl

Brabant

www.brabant.im/

Belgie

www.webwatch.be

INTERESSANT

50WEBS.COM

www.50webs.com

INFO

Info

PROVINCIE BRABANT PROVINCE DU BRABANT Hertogdom Brabant Duche de Brabant